Zelenskij se žestoko obrušio na Kinu: Žele zajedno sa Rusima da miniraju mirovne pregovore


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obrušio se na Kinu, optuživši tu zemlju da pomaže Rusiji da izbaci iz kolosijeka mirovni samit ovog mjeseca u Švicarskoj.

“Rusija, koristeći kineski utjecaj na regiju, koristeći također kineske diplomate, čini sve kako bi omela mirovni summit”, rekao je Zelenskij u nedjelju na konferenciji za medije nakon obraćanja na Shangri-La dijalogu u Singapuru.

U rijetkom javnom prijekoru upućenom Kini – nakon godina pažljivih pokušaja da se dodvori Pekingu i odvoji ga od “bezgraničnog” prijateljstva s Rusijom – izgleda da je frustracija Zelenskog proključala u Singapuru. Rekao je da Ukrajina ima dokaze da Kina pomaže Moskvi u ratnim naporima, unatoč činjenici da mu je kineski predsjednik Xi Jinping u telefonskom razgovoru prije godinu dana obećao da se Peking neće miješati, piše Politico.

“Ne očekujemo vojnu potporu od Kine. Nikada ih nismo pitali… Ali ne očekujemo da Kina pruži odbrambenu potporu Rusiji”, rekao je Zelenskij. “To je ono o čemu smo razgovarali s kineskim čelnikom telefonom. Obećao mi je da će Kina stajati po strani, da neće podržavati Rusiju oružjem. Danas postoje obavještajni podaci da nekako, na neki način, neke stvari dolaze na rusko tržište preko Kine… elementi Rusko oružje dolazi iz Kine.”

Ranije u nedjelju, kineski ministar odbrane Dong Jun inzistirao je na tome da Peking ne potiče ratne napore ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kina “nije isporučila oružje niti jednoj strani i ima strogu kontrolu nad izvozom robe dvostruke namjene”, rekao je Dong tokom vlastitog govora na summitu Shangri-La. “Čvrsto stojimo na strani mira i dijaloga.”

Dolazi nakon što je druga najviša osoba u američkom State Departmentu, Kurt Campbell, rekao medijskim kućama, uključujući POLITICO prošle sedmice: “Pošteno je reći da opći cilj Kine nije bio samo potpora Rusiji – po našem mišljenju, do vrha — ali to javno umanjiti i pokušati održati normalne diplomatske i trgovačke veze s Europom.”

Zelenskij je također optužio Kinu za odbijanje susreta s Ukrajinom.

“Mnogo smo puta željeli upoznati kineske predstavnike,” uključujući Xija, rekao je. “Nažalost, Ukrajina nema jake veze s Kinom jer Kina to ne želi.”

Potvrdio je da se nije sastao s kineskim dužnosnicima dok je bio u Singapuru.

Ranije, na glavnoj pozornici Shangri-La, Zelenskij je pozvao zemlje Azije i Pacifika da pokažu svoju predanost miru tako što će prisustvovati summitu u Švicarskoj 15. i 16. juna.

“Pozivam vaše vođe da se pridruže”, rekao je strastven Zelenskyy. “Ujedinjujući se protiv jednog rata, stvaramo za svijet stvarno iskustvo prevladavanja svakog rata i diplomacije koja djeluje.”

Zelenskij je rekao da je 106 zemalja dosad potvrdilo da će poslati predstavnike na sastanak u Švicarskoj od 15. do 16. juna, ali je dodao da Kremlj i neki od njegovih saveznika — od kojih je jednog kasnije identificirao kao Kinu — vrše pritisak na druge da ne prisustvuju.

“Rusija pokušava poremetiti mirovni samit”, rekao je Zelenskij. “Ono što Rusija radi… ona sada putuje po mnogim zemljama u svijetu i prijeti im blokadom poljoprivrednih dobara, prehrambenih proizvoda, prijeti povećanjem cijena energenata i gura zemlje širom svijeta tako oni nisu prisutni na summitu.”

Dodao je: “A sada postoje informacije da joj neke države pomažu.”

Kina je odlučila ne poslati izaslanstvo na švicarski summit, rekavši da neće prisustvovati jer Rusija nije bila pozvana. Umjesto toga, Peking je iznio ideju o održavanju vlastite mirovne konferencije na kojoj bi bile zastupljene i Rusija i Ukrajina. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošlog je tjedna nagovijestio da bi Moskva bila podložna toj ideji.

Upitan tijekom konferencije za novinare u nedjelju hoće li Ukrajina prisustvovati summitu koji je predložila Kina, Zelenskij rekao da nije mjesto Pekinga da saziva takav sastanak.

“Ukrajina je žrtva rata. Mi smo ti koji moramo sve pokrenuti… Nitko drugi nije potpuno svjestan što je Rusija ovim ratom donijela našoj državi”, rekao je. “Ukrajinci su ti koji su umrli, Rusi su silovali naše žene, ukrali su desetke tisuća naše djece. Niko drugi nema pravo diktirati kako ovaj rat treba završiti.”

Ranije, tokom svojih javnih primjedbi, Zelenskij je rekao da je važno da što više svjetskih čelnika otputuje u Švicarsku kako bi se “globalna većina” mogla dogovoriti “o zajedničkim razumijevanjima i koracima” za pomoć u okončanju rata u Ukrajini, sada u trećoj godini nakon ruske invazije punog opsega 2022.

“Relevantne strane prenijet će to Rusiji, s ciljem ishoda sličnog inicijativi za žito”, dodao je Zelenskyy, misleći na Inicijativu za žito Crnog mora, u kojoj su posredovali UN i Turska kako bi se omogućio protok ukrajinskog izvoza žitarica.

Related Posts

1 of 165