Ustavni sud FBiH danas objavljuje: UKC Tuzla se vraća pod okrilje Vlade FBiH ili se nastavlja vladavina koalicije SDA-DF, obilježena aferama?


Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, poslije javne rasprave održane 8. maja, danas će objaviti presudu u jednom od “gorućih” predmeta u cijeloj državi – zahtjevu premijera FBiH Nermina Nikišća u vezi sa privremenim imenovanjem Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla.

Javno objavljivanje presude obavit će se danas u 11 sati u Sarajevu.

Riječ je o sporu Vlade Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona, nakon što je kantonalna vlast odlučila pod svoje staviti UKC Tuzla.

U augustu prošle godine, SDA i DF su predvodili skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu koja je “izbacila” Vladu FBiH iz upravljačkih struktura UKC Tuzla, odnosno oduzela federalnim vlastima njihov dio osnivačkih prava.

Od tada UKC potresaju teške afere, naročito ona u vezi više miliona maraka vrijednog tendera za nabavku linearnog akceleratora.

I upravo je nesposobnost (ili nešto drugo) menadžmenta UKC-a da raspiše valjan tender za nabavku ključnog aparata u liječenju onkoloških pacijenata razlog zbog kojeg su ovih dana, a po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, izvršeni pretresi u ovoj zdravstvenoj instituciji.

Sve je više sumnji da je riječ o namještanju tendera (obaran već četiri puta!) i pogodovanju određenim firmama.

Zbog toga su istražitelji kriminalističke policije MUP-a TK izuzeli dokumentaciju i druge dokazne materijale, potvrđeno je iz Tužilaštva TK za Raport.

Sa nekim uposlenicima obavljeni su i informativni razgovori.

Kako nam je potvrđeno oduzeti su i mobilni telefoni Denijala Tulumovića, bivšeg direktora UKC-a, a trenutno državnog zastupnika SDA.

No to nisu jedine sporne radnje na UKC Tuzla.

Spominjala su se i sumnjiva zapošljavanja, a posebna tema je odluka Općinskog suda iz marta da je smjena Alena Kamerića s pozicije direktora UKC Tuzla, prije više od dvije godine, nezakonita te da on mora biti vraćen na funkciju s koje je smijenjen.

Nakon smjene Kamerića, mjesto direktora je preuzeo spomenuti Tulumović. Odskora je na čelu ove zdravstvene institucije Tulumovićev stranački kolega Šekib Umihanić.

Related Posts