Ko je Marin Vukoja, novi sudija Ustavnog suda BiH oko kojeg se podigla bura


Marin Vukoja, jedini kandidat Komisije za izbor i imenovanje, izabran je sinoć na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH većinom glasova za sudiju Ustavnog suda BiH.

Mjesecima se vodila rasprava oko njegovog imenovanja, a najglasniji su bili iz opozicije (SDA, DF, SBiH i NES) koji su poručili da je imenovanje Vukoje “izdaja države”.

Sporno im je bilo i to što je Vukoja blizak HDZ-u, pa je 2019. godine bio i kandidat HNS-a, kojim vlada lider HDZ-a Dragan Čović, za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ipak, većina zastupnika sinoć je podržala Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH. Odluka je donesena većinom glasova i to sa 51 glasom ‘za’ i 40 protiv, nije bilo suzdržanih. Zastupnici opozicije zatražili su i pojedinačno glasanje koje je pokazalo da je jedino zastupnik SDP-a Damir Mašić iz vladajuće koalicije bio protiv.

Očekuje se imenovanje još troje sudija u Ustavni sud BiH iz Federacije, a na potezu je i Republika Srpska koja to isto treba da učini kako bi ova najvažnija pravosudna institucija mogla uredno funkcionirati.

I dok su političari vodili burne rasprave oko imenovanja, većini građana nije poznato ko je uopće Marin Vukoja i zašto se vodila tolika rasprava oko njegovog imenovanja.

Marin Vukoja je po struci diplomirani pravnik. Rođen 28. septembra 1973. godine u Širokom Brijegu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Mostaru do marta 1998. godine.

Stručni upravni ispit položio je 2000. godine, pravosudni ispit 2007. i odvjetnički ispit je položio 2010. godine.

Do aprila 1998. godine radio je kao stručni saradnik u Stručnoj službi Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK). Nakon toga je bio voditelj Odjela za pravne poslove Stručne službe Skupštine ZHK do februara 2003. godine.

Kasnije je postao sekretar Vlade ZHK gdje se zadržao do septembra 2007. godine, da bi od te godine do 2015. godine radio kao sekretar Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Do jučer je obnašao funkciju Sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U biografiji Vukoje objavljenoj na zvaničnoj stranici Parlamenta BiH u sekciji “Znanje stranih jezika” nije naveden nijedan strani jezik.

Related Posts