Xavi nakon otkaza poslao dramatične poruke nasljedniku i navijačima Barcelone


Xavi Hernandez (44) u petak je dobio otkaz kao trener Barcelone. To je bilo veliko iznenađenje i završni preokret. Podsjetimo, Barcelona je prije tri sedmice obznanila da će nastaviti s Xavijem iako je onu u februaru najavio odlazak na kraju sezone. Ipak, prošle sedmice je Barcelonin predsjednik Joan Laporta obavijestio Xavija o otkazu, a novi trener Barcelone bit će Nijemac Hansi Flick.

Xavi je Barcelonu preuzeo 6. novembra 2021. godine i vodio je Katalonce u 141 utakmici. Postigao je 89 pobjeda, 23 remija i 29 poraza. Osvojio je prošle godine La Ligu i domaći Superkup, a ove sezone je završio drugi te ispao u četvrtfinalu Lige prvaka od PSG-a.

Xaviju su presudile kritike upravi, odnosno komentiranje finansijskog stanja. Javno je poručio da Barcelona nema novca za takmičenje s Realom i da su nužna pojačanja kako bi to pokušao te je podsjetio navijače da ova Barca nema veze s onom iz trofejne prošlosti.

Samo tri dana nakon što je otpušten, Xavi se već zamišlja kao povratnik u Barcelonu:

“Bila bi mi čast vratiti se jednog dana u klub mog života. Vidjet ćemo…”

Xavi je ponovio upozorenje navijačima: “Moraju razumjeti da je finansijska situacija u klubu teška. Odlazim iz kluba osjećajući ljubav navijača prema meni i to me ispunjava ponosom.”

Ima poruku i za nasljednika:

“Želim mu reći da će patiti i da mora biti strpljiv jer došao je na jako kompliciranu poziciju. Jedino što će ga spasiti su pobjede.”

Related Posts