Ovo je najmlađi svjetski milijarder koji je sam zaradio svoje bogatstvo. Porede ga sa Muskom


Suosnivač kompanije Scale AI, Alex Wang, prvi put se na Forbesovoj listi milijardera pojavio u maju 2022. godine kao 25-godišnjak.

Tme je postao najmlađi milijarder u svijetu koji je sam zaradio svoje bogatstvo. Ipak, vrlo brzo je nestao sa liste milijardera usljed pala vrijednosti privatnih tech kompanija naredne godine.

Sada se Wang, sa svojih 27 godina, vratio na listu i ponovo postao najmlađi milijarder koji je bogatstvo zaradio vlastitim radom.

Forbes procjenjuje da je nakon prikupljanja sredstava uz procjenu vrijednosti kompanije na 13,8 milijardi dolara Wangovo bogatstvo doseglo dvije milijarde dolara.

Mladi suosnivač vlasnik je 14 posto kompanije. U maju 2022., kada je Scale prethodni put prikupljao sredstva uz procjenu vrijednosti od 7,3 milijarde dolara, Wangovo bogatstvo iznosilo je oko milijardu dolara.

Wang je četiri godine mlađi od drugog najmlađeg “self-made” milijardera: 31-godišnjeg suosnivača DoorDasha, Stanleya Tanga.

Wang je Scale AI osnovao 2016. s Lucy Guo nakon što je odustao od studija na MIT-ju.

Guo, 29-godišnjakinja, je napustila Scale 2018. kako bu osnovala investicionu kompaniju Backend Capital i konkurenta Patreonu, Passes.

Danas Scale AI pruža podršku radnicima i nekim softverima u zadacima poput označavanja podataka potrebnih za obučavanje AI za autonomna vozila i velike jezičke modele poput ChatGPT-ja, prenosi Forbes.

Wanga porede s čuvenim američkim miluijarderom Elonom Muskom.

Related Posts