Palestinski premijer pozdravio odluku Španije da prizna palestinsku državu. Uskoro očekuje novi val priznanja


Palestinski premijer Mohammed Mustafa izjavio je da je korak koji su poduzele Španija, Irska i Norveška da priznaju palestinsku državu važan i da uskoro očekuju novi val priznanja.

Mustafa je dao zajedničku izjavu za medije nakon sastanka sa španskim ministrom vanjskih poslova Joseom Manuelom Albaresom u Briselu, glavnom gradu Belgije.

Istaknuo je kako je uspostava palestinske države jedini način da se osiguraju mir i pravda u regiji te rekao: “Pozdravljamo korak Španije prema priznanju palestinske države.”

Pozivajući zemlje koje ne priznaju palestinsku državu da poduzmu sličan korak što je prije moguće, Mustafa je dodao: “Korak Španije, Irske i Norveške je važan i očekujemo novi val priznanja palestinske države u skoroj budućnosti.”

Ukazujući na veliku humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze, Mustafa je rekao: “Radit ćemo na podršci našem narodu u Pojasu Gaze i staviti ih pod kišobran palestinske administracije.”

Španija, Norveška i Irska najavile su da će 28. maja priznati Palestinu s granicama iz 1967. godine, u skladu s međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Related Posts