Svjedok drame pri spašavanju povrijeđenih u padu aviona u Hrvatskoj: Užasno, krv i polomljeni ljudi


Jedna osoba smrtno je stradala, a četiri su putnika povrijeđena u padu sportskog aviona u šumi južno od Kerestinca, objavilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite Hrvatske. Na letu je bilo registrirano pet putnika.

Kako javlja N1, poginuo je instruktor padobranstva. Kako javlja RTL, radi se o vozaču hitne pomoći iz Zaprešića. Među posadom je bio i jedan vojnik koji se rekreativno bavi padobranstvom. On je samo lakše povrijeđen. Jedna od povrijeđenih je Veselka Klobučarić-Pirc, predsjednica je padobranskog kluba Croatia i viceprvakinja Evrope u skokovima na cilj. Prema prvim informacijama, uzrok pada je kvar motora aviona.

HGSS je u večernjim satima detaljno opisao šta se događalo, a objavili su i fotografije spašavanja.

“Danas, 25. svibnja 2024., došlo je do pada aviona tipa Cessna 182 na području Općine Stupnik. Prva dojava prema HGSS-u zaprimljena je u 16:13 sati”, opisali su iz HGSS-a.

Na temelju te dojave, na teren su odmah upućene ekipe.

“Ekipa HGSS Stanica Samobor stigla je na teren u 17:18 sati. Na lokaciji su bili prisutni policija, vatrogasci DVD-a Stupnik i djelatnici hitne pomoći. Avion je pronađen na lokaciji Stupnički Obrež, ulica Micani u šumi.

HGSS je zajedno s djelatnicima hitne medicinske pomoći učestvovao u trijaži ozlijeđenih, pružanju prve pomoći i pripremi unesrećenih za transport. Na lokaciji su pronađene četiri povrijeđene osobe i jedna smrtno stradala osoba. Zajedničkim snagama svih službi, unesrećeni su transportirani do vozila hitne medicinske službe (HMS). Na intervenciji su još sudjelovali helikopter HMS-a i helikopter MUP-a.

Zajedničkim radom službi omogućeno je brzo pružanje pomoći unesrećenima i njihov brzi transport do najbližih medicinskih ustanova.

Za RTL Danas progovorili su pojedinci koji su prvi pritekli u pomoć unesrećenima.

“Avion je propao kroz krošnje, bilo ga je teško uočiti iz zraka. Šuma je gusta. Poprilično je uništen, okrenut je naopako”, kazao je jedan HGSS-ovac ranije medijima. “Većinom nisu bili jako povrijeđenih, tu ima više udaraca, trauma, šok…”, dodao je.

Tu se našao i Nikola Horvatinčić: “Jaki udarac je bio, čuo sam Hitnu, svi smo otrčali u šumu u potragu. Izgledalo je užasno, krv i polomljeni ljudi, ružno za vidjeti. Drago mi je da sam uspio pomoći koliko sam mogao. Vjerovatno je uviđaj, Hitna je pomogla ljudima kojima se moglo”

Related Posts