Hoće li VAR biti zabranjen za ofsajd uoči Eura? UEFA se suočila sa tužbom, patent za sistem je ukraden!?


Krovna evropska nogometna organizacija Uefa suočava se s tužbom zbog upotrebe VAR tehnologije kod ofsajda.

Nizozemska kompanija Ballinno podnijela je tužbu za kršenje patenta protiv Uefe i stručnjaka za praćenje lopti Kinexon iz Njemačke zbog neovlaštene upotrebe njihove tehnologije, piše engleski Sun koji tvrdi kako Uefi prijeti i ukidanje korištenja VAR-a za ofsajd.

Izumitelj sličnog sistema tuži Uefu i želi da prestanu upotrebljavati njihovu ideju. Tvrdi da je prije 13 godina dobio patent za “metodu i sistem za otkrivanje situacije ofsajda”.

Unatoč tome što je prva prijava napravljena 18. aprila, kompanije će se na sudu suočiti manje od dvije sedmice prije početka Evropskog prvenstva. Stručnjak za patentno pravo, Florian Muller, smatra da je tajming namjerno tako osmišljen kako bi Uefa stavili pod vremenski pritisak.

Nema sumnje kako bi poraz Uefe na sudu predstavljao veliku sramotu za krovnu evropsku nogometnu organizaciju, koja je potrošila velik novac licencirajući sistem od druge kompanije. Ipak, glasnogovornik Uefe rekao je kako nisu previše zabrinuti zbog Ballinnove prijave te dodao da presuda neće utjecati na upotrebu VAR-a, čak i u slučaju poraza na sudu.

Finale FA kupa i finale Lige prvaka na Wembleyu svakako neće biti pogođeni presudom, s obzirom na to da saslušanje pada nakon tih utakmica. Na rasporedu je 3. juna, a Evropsko prvenstvo počinje 14. juna utakmicom Njemačke i Škotske.

Related Posts