Grickanje noktiju može imati ozbiljne zdravstvene posljedice


Men's Health prenosi da onihofagija – kako stručnjaci nazivaju grizenje noktiju pokazuje da ste iznemogli ili pod stresom. Osim toga, grickanje noktiju može dovesti do nekih zaista ozbiljnih i štetnih zdravstvenih problema, rekao je dr. Adam Friedman, vanredni profesor dermatologije na Univerzitetu George Washington. Ovo je sedam razloga zašto bi trebali prestati sa ovom ružnom navikom.

Ako odgrizete prevelik komad, možete osjetljivu kožu ispod nokta izložiti svakakvim bakterijama iz usta, a ima ih mnogo.

“Naša usta puna su bakterija, tako da se možete lako zaraziti”, rekao je dr. Friedman. Jedan od najčešćih oblika infekcije naziva se paronihija, a može uzrokovati oticanje, crvenilo, bol i grudice ispunjene gnojem. Ta se infekcija može zadržati sedmicama, pokazuje istraživanje u časopisu American Family Phyisican. Dr. Friedman kaže da je grickanje kožice koja obrubljuje dno nokta najčešći uzrok paronihije.

Hemijski sastav sline omogućuje lomljenje masnoća i drugih molekula hrane, rekao je dr. Friedman. Iako pomaže u probavi, ona također može oštetiti i upaliti kožu oko vaših prstiju, ako su ti prsti stalno u ustima. Iz istog razloga, oblizivanje usana uzrokuje njihovo pucanje jer vaša slina zapravo nagriza kožu.

Grickanjem noktiju unosite bakterije u svoja usta putem prstiju. “Naše ruke dolaze u kontakt sa svim vrstama krhotina i patogenih bakterija, a takve stvari zaglave pod našim noktima”, rekao je dr. Friedman.

Kad stavite nokte u usta, nema granice za bakterije i viruse i njihov ulazak u vaš organizam, a to može rezultirati – prehladom, ali i ozbiljnim želučanim virusom.

Vaši nokti sadrže generativni sloj koji se naziva “matrica”, koja je poput ležišta iz kojeg rastu sve stanice nokta, objašnjava dr. Friedman. Ugriz ili infekcije povezane s grickanjem mogu oštetiti tu matricu što može dovesti do hroničnih uraslih noktiju ili deformiteta nokta.

Ako imate virusnu bradavicu, njezin zarazni dio može biti na ili ispod vaših noktiju. Ako dodirnete lice ili usta tim kontaminiranim noktima, možete dobiti bradavicu na licu ili vratu, rekao je dr. Friedman.

To nije stručan termin, ali razumijete na što mislimo. Ako imate oralni herpes, a otprilike 40 % odraslih ima, možete zaraziti svoje prste virusom. To može rezultirati temperaturom, ali obično su prvi simptomi peckanje i trnci u zaraženim prstima. Nakon sedmicu ili dvije možete razviti i čireve ispunjene tekućinom ili krvlju koja će se zadržati praćene boli, još dvije sedmice.

Meso koje drži korijene zuba može se deformirati ili uništiti hroničnim grizenjem noktiju te tako uzrokovati iskrivljenje zuba. Grizenje noktiju također može uzrokovati prijelome u zubima koje obično koristiš za grickanje, a može uzrokovati bolesti desni.

Related Posts