Dok Tužilaštvo BiH najavljuje izvještaj o firmi Sančeza Jukića: Dio višemilionske imovine već prodat, a na nekretninama uknjiženi novi vlasnici


Državna agencija za istrage i zaštitu BiH uskoro bi trebala predati izvještaj o „počinjenom krivičnom djelu” protiv firme „Astralis computing” čiji je vlasnik Sančez Jukić, jedan od uhapšenih u akciji „Crna kravata 2” i osumnjičen da je dio zloglasnog narko kartela „Tito i Dino”.

Da je istraga protiv ove firme u toku i da bi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv „Asztralis computinga” trebala uskoro dostaviti SIPA, najavio je tužitelj Tužilaštva BiH Sanjin Kulenović na ročištu za produženje pritvora Jukiću, te Adnanu Smajlovići i Aidi Halać, također osumnjičenicima da su prali pare od droge za Edina Gačanina, vođu narko kartela.

No, ono što je zanimljivo jeste to da je firma „Astralis computing” od 2020. godine u stečaju, o čemu je Raport pisao još prije oko mjesec, a po svemu sudeći prodaja imovine te firme teče nesmetano uprkos provedenoj ili istrazi koja je u toku.

Naime, Jukićeva firma „Astralis computing” d.o.o. na Ilidži bila je registrirana za rudarenje kriptovaluta bitcoin od 2017. godine, kada je i osnovana. Samo tri godine kasnije, odnosno 2020.godine, za Jukićevu kompaniju je Općinski sud Sarajevo pokrenuo stečaj. Tako se na prodaji našla pokretna i nepokretna imovina vrijedna više od 3,2 miliona KM.

Riječ je o postrojenju i opremi za obradu podataka – server, za potrebe rudarenja kriptovalute bitcoin. U oglasu za stečaj navedeno je da se server sastoji od 2.106 memorijskih računara-bitcoin minera, sa ostalom pripadajućom opremom potrebnom za potpunu funkciju servera, a početna cijena iznosila je 1,6 miliona KM, bez PDV-a.

S obzirom na to da je ranije objavljeno da je u akciji „Crna kravata 2” zaplijenjen i server, za sada nije poznato je li riječ o tom serveru koji se još vodi u stečajnom oglasu kao predmet prodaje ili je u pitanju neki drugi server.

U Općinskom sudu u Sarajevu Raport je pokušao dobiti informacije da li je oprema „Atralis computinga” prodata, koliko je potražioca dugovanja od te firme, te da li je stečajni postupak okončan.

Sada, nakon informacija Tužilaštva BiH da se čeka izvještaj SIPA-e o počinjenju krivičnog djela za tu firmu, što je navedeno i kao jedan od razloga za produženje pritvora Jukiću, odgovor iz Općinskog suda Sarajevo je zbunjujući, jer otkriva da stečajni postupak u firmi osumnjičenika da je prao pare za narko kartel, i dalje teče nesmetano.

„Predmetni stečajni postupak nije okončan. Dio stečajne mase je unovčen, dok je unovčavanje preostale stečajne mase u toku. Povjerioci u ovom postupku, ukupno osam povjerilaca, još uvijek nisu namireni”, naveli su u šturom odgovoru iz Općinskog suda Sarajevo za Raport, ne navodeći ni koliko je stečajne mase unovčeno, a nepoznato je ko su i povjerioci, odnosno osobe prema kojima se namiruju dugovanja Jukićeve firme.

S druge strane, čudno je i to da su već prodate nekretnine firme „Astralis computing”.

Prema zvaničnim podacima, riječ je o dvije parcele i skladišno-poslovnom objektu u krugu Željezare Ilijaš, čija je vrijednost procijenjena na 1,69 miliona KM.

Raport je uvidom u zvanične katastarske podatke došao do informacije da su ove nekretnine koje su bile u vlasništvu firme osumnjičenika da je prao pare za narko kartel Edina Gačanina, već dobile novog vlasnika koji je početkom ove godine i upisao imovinu na svoje ime, a riječ je o kompaniji „Sacom”.

Bez odgovora su trenutno pitanja, zna li Općinski sud u Sarajevu koji je pokrenuo i vodi stečaj za Jukićevu firmu da se protiv te firme i njenog vlasnika vodi istraga i da li se imovina takve firme može raprodavati u stečajnom postupku i prije nego što se utvrdi da li je eventualno stečena kriminalnim i nezakonitim radnjama.

I ova pitanja smo u novom upitu uputili Općinskom sudu u Sarajevu i ukoliko dobijemo odgovore, naknadno ćemo ih objaviti.

Podsjećamo, prema podacima iz sudskog registra i s portala Akta.ba Sančez Jukić je još upisan kao vlasnik firme „Astralis computing”.

Ta firma je u 2018. godini imala prihod od oko 1,3 miliona KM, dok za godinu prije pokretanja stečaja, odnosno 2019. podataka nema.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Sančez Jukić je bio pripadnik Gačaninovog narko kartela i putovao je u Južnoafričku Republiku, u grad Durban, a za potrebe projekta kojeg kriminalna grupa naziva “Satwa”, koji je povezan s poslovima slanja kontejnera s drogom iz Perua i Kolumbije prema zemljama EU-a. Jukić se tereti da je na putovanjima u te zemlje imao zadatak i pokretanja servera za aplikaciju za međunarodnu komunikaciju pod nazivom “Circle”.

Putem te aplikacije, umjesto dotadašnjeg Sky-a, trebali su komunicirati članovi narko kartela.

Zanimljivo je da je Sančez Jukić na platformi Linkedin, osim toga što je naveo da je završio Tursko-bosanski koledž u Sarajevu, za sebe naveo da je „služio vojni rok u Ministarstvu obrane Republike Francuske od 2011. do 2016., gdje je imao čin vojnika prve klase”.

S obzirom na to da se Jukić pred Sudom BiH izjasnio da ima samo državljanstvo BiH, pretpostavlja se, da ukoliko je istina da je služio vojni rok u Francuskoj, da je bio pripadnik Legije stranaca.

Related Posts