Turska će proglasiti dan žalosti zbog smrti iranskog predsjednika


Turska će proglasiti dan nacionalne žalosti zbog smrti predsjednika Irana Ebrahima Raisija, rekao je turski lider Recep Tayyip Erdogan nakon što je iranski kolega poginuo u padu helikoptera.

“Na današnjoj sjednici kabineta, dijeleći bol iranskog naroda, odlučili smo proglasiti dan žalosti u našoj zemlji”, rekao je Erdogan nakon sastanka vlade u predsjedničkom kompleksu u glavnom gradu Ankari.

Ističući ulogu njegove zemlje u potrazi i spašavanju Raisija nakon što su se pojavile vijesti da se helikopter srušio na sjeverozapadu Irana, Erdogan je rekao da je “bespilotna letjelica Bayraktar Akinci uprkos teškim vremenskim uslovima u Iranu tokom 7,5 sati vršila potragu preletjevši 2.100 kilometar”.

Nakon što se Raisijev helikopter srušio, Ministarstvo nacionalne odbrane Turske ponudilo je bespilotnu letjelicu Akinci i helikopter tipa Cougar za pomoć u aktivnostima potrage.

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ayatollah Al-Hashem, u nedjelju se srušio zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da u nesreći nije bilo preživjelih.

Related Posts