LIFESTYLE

Zbog njega su se u Jugoslaviji stvarali redovi, svi su ludili za njim. A, onda je prošao kroz pakao


teške priče

Autor: Raport

Ime glumca Igora Pervića (1967-2019) publika upamtila je još kada se prvi put pojavio na sceni sa 7 godina.

Zbog filmova u kojima je glumio nekada idol mladih u Jugoslaviji su se stvarali redovi ispred kina.

Ovaj umjetnik debitovao je na filmu 1974. godine u osvarenju “Porodični orkestar”, nakon čega su nastavile da se nižu role. Kako je stario, njegova popularnost je rasla, a ubrzo je stekao epitet zvijede.

Idol mladih

Beogradska štampa je 1992. godine za glumca Igora Pervića pisala da se “dječaci češljaju kao on, pjevaju i sviraju kao njegova grupa ’Duh Nibor’ (Robin Hud)”. Imao je 24. godine i bio je idol mladih. Mnogi filmski kritičari, kao i javnost, predviđali su mu sjajnu karijeru.

Publika ga pamti po ulogama u brojnim srbijanskim filmovima i serijama kao što su: “Lajanje na zvijezde”, “Crni bombarder”, “Kraj dinastije Obrenović”, “Gorki plodovi”, “Cvat lipe na Balkanu”, “Samac u braku”, “Nemanjići”, i drugim.

Ipak, veliku sjenku na njegovu popularnost bacili su narkotici, na koje se navukao sa 13 godina, a onda je poslat na odvikavanje.

U kandžama droge

O problemima sa opijatima Igor je govorio gostujući u emisiji Vanje Bulića, on je tada prvi put otvoreno pričao o mračnom periodu svog života i otkrio kada je prvi put uzeo heroin.

“Jednog dana se na treningu pojave moja majka i očuh. Jedan moj drug im je rekao da sam u školi duvao lijepak. Tada mi je taj drug bio najveći neprijatelj, a u stvari mi je bio najbolji prijatelj. Imao sam 13-14 godina. Vozili smo se kući, povezli smo i tog mog druga, i čim je on izašao iz kola, očuh mi je zaluhepio takav šamar! Imao sam veliku sreću što sam imao očuha koji je sa tolikom ljubavi pristupao meni. Čovhek je bio kao da sam mu iz oka ispao, a ja sam ga doveo do ludila – ispričao je Igor Pervić prilikom gostovanja u emisiji Vanje Bulića.

Kako je sve počelo

Ljubav prema djevojci uvukla ga je u kandže droge, ali je kako kaže uvijek bio samo na heroinu i kokain nikada nije uzimao.

“Jedna djevojka, pokoj joj duši, koja je sada mrtva. Ja sam bio strašno zaljubljen u nju, imao sam motor, Tomos automatik, tad sam imao nekih 17 godina. To je tada bilo ne možeš da zamisliš, imati taj motor. I ja je stavim na motor i ona mi kaže: ‘Ajde, vozi me na Novi Beograd, imam nešto hitno tamo da završim’. Ja vidim njoj nešto nije dobro, a ja tada stvarno nisam ništa znao o teškim drogama. Došli smo do zgrade i ona me pošalje na treći sprat. Za nju sam bio spreman sve da uradim. Nađemo se mi na trećem spratu i ona poslaže sve rekvizite, ja gledam zapanjeno šta to ona tamo krčka, i stavi ona meni špric, a ja sam se igle bojao kao groma – pričao je glumac.

Kako bi je očarao pristao je da uzme heroin, međutim nepromišljen potez ostavio je velike posljedice na njegov život, jer je postao ovisnik.

“I ja naravno da bih tu djevojku očarao, onako mlad i glup, kažem hajde. Okrenem glavu na drugu stranu i ona mi to uradi. U tom trenutku osjetim nirvanu i počeli smo da vodimo ljubav na stepeništu. Nije jedan dan prošao, ja sam se ponovo uradio. Nikad nisam uzimao na nos. Počeo sam tako i nastavio na igli. U početku nam nije trebalo mnogo para, ali kasnije su počeli problemi i krize su bile psihičke. Gledajući nju koja je bila mnogo duže u svemu tome, ubacivao sam sve više sebe u to stanje. Kada je ona vikala da je sve boli i ja sam, a ustvari me ništa nije boljelo osim mozga – otkrio je Pervić.

Nisam imao više gdje da se ubodem

Govoreći o porocima, dramski umetnik se osvrnuo na svoje odrastanje i djetinjstvo.

Kao dijete poznatih roditelja, pozorišnog kritičara Muharema Pervića i primabalerine Lidije Pilipenko od malena je uživao u luksuzu i sve mu je bilo na dohvat ruke, te je novca kao klinac uvijek imao, što je samo produbljivalo njegovu ovisnost.

“Sva ta djeca su bila iz dobrostojećih kuća, tako da smo imali dovoljan džeparac da LSD kupimo za vreme odmora. Ta moja generacija 1967. bila je veoma opičena po tom pitanju. Duvali smo lijepak na času OTO-a. Dvanestoro nas je iz istog razreda, danas više od sedmoro nije živo – istakao je glumac.

On je tom prilikom otkrio i u kakvim stanjima ga je pronalazila majka, čak i da mu je davala novac za drogu, jer više nije mogla da podnese.

“Majka me je nalazila u strašnim stanjima. Dotle je dolazilo da bi me ona stavila u kola i dala mi pare za drogu jer više nije mogla da me gleda. Nisam imao više gdje da se ubodem – iskreno je opisao Pervić kako su izgledali najteži trenuci kada majka Lidija nije znala šta da uradi.

životne priče

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci