MAGAZIN

(VIDEO) “Crna Kutija” NA KONCERTU U ČAST ZORE DUBLJEVIĆ: Jedina mi je tuga što teško bolesni suprug leži u bolnici


Sarajevska Fondacija Sevdah u prostorijama Mulltimedijalne sale opštine Novi Grad organizirala je koncert u čast posljednoj živućoj legendi sevdaha iz plejade velikana Radio Sarajeva, Zori Dubljević.

Sala je bila premala da primi sve one koji su htjeli da budu dio ove fenomenalne večeri, a oni koji su bili pamtit će je kao nešto što grad Sarajeva odavno nije doživio po pitanju sevdaha. Sa svojih 85 godina života Zora Dubljević je još uvijek puna elana, životne radosti, pjesme i sevdaha. Požalila se da joj jedina tuga na srcu što tu večer nije pored nje i njen suprug, koji je teško bolestan i leži u bolnici.

Besko sa mladim sevdalijama Zeninom Berbićem i Safetom Bučom
Besko sa mladim sevdalijama Zeninom Berbićem i Safetom Bučom

-Nisam se nadala da ću još jednom nešto ovako da doživim, da se pjevaju pjesme meni u čast, da budem u centru pažnje. Hvala svima koji su došli, hvala ovim divnim mladim ljudima koji njeguju i pjevaju sevdalinku. A, mogli bi vala ovo još koji put ponoviti – rekla je Zora, a ovom posljednjom rečenicom izmamila je veliki aplauz i smijeh od srca svih prisutnih.

Damira Galijašević i Zora Dubljević
Damira Galijašević i Zora Dubljević

Iz Beograda je za ovu priliku došla poznata pjevačica narodne muzike Jasna Kočijašević koja je kao djevojčica sa njenom nenom Selvetom učila i pjevala sevdalinke na Baščaršiji. Svojevremeno je Jasna Kočijašević i sama snimila neke već snimljene pjesme Zore Dubljević. Susret Zore i Jasne bio je veoma emotivan i pun suza radosnica.

Hanka Paldum i Čeng Bosnali
Hanka Paldum i Čeng Bosnali

Muzička estradna bh. diva narodne muzike i sevdaha Hanka Paldum došla je u pratnji Turčina Čeng Bosnali sa kojim je svojevremeno snimila duetsku pjesmu „Život je lijep“. Mada nije planirala da pjeva, jer kako je rekla, ne osjeća se baš najbolje,ipak kada je izašla na binu i kada je između ostalog rekla:

-Dragi prijatelji lijepe pjesme i sevdaha, svega onoga što nas veže i što teče kroz naše vene, nešto što smo mi godinama i vjekovima baštinili na ovom tlu. Ja nisam u ovom trenutku baš spremna da otpjevam neku pjesmu, a posebno pjesme koje je iznjedrila naša velika Zora Dubljević. Zahvalila bih se svim ovim mladim ljudima, muzičarima, pjevačima, posebno Damiru Galijaševiću koji njeguju i čuvaju, prezentiraju sevdalinku u originalnoj izvedbi, kako smo je narodu otpjevali i prezentirali. Jedina živuća legenda sevdaha je još tu među nama, naša Zora Dubljević. Ja bih večeras od srca zapjevala, ali zaista ne mogu – rekla je Hanka.

Zora Dubljević i Jasna Kočijašević
Zora Dubljević i Jasna Kočijašević

Ali, publika joj nije dozvolila da siđe sa bine, uzvikivali su joj da ona i kada je bolesna pjeva kao kad je najzdravija. Tako je Hanka zajedno sa publikom i Zorom Dubljević otpjevala pjesmu „Sjajna zvijezdo“.

Zora sa Vesnom Hadžić i Almom Subašić
Zora sa Vesnom Hadžić i Almom Subašić

Pjesme Zore Dubljević i njoj u čast pjevali su Vesna Hadžić, fenomenalna Alma Subašić, Jasna Kočijašević,Nejra Brka, Samra Mirojević,Zanin Berbić,Safet Bučo. Sve njih pratio je Narodni orkestar AKCUS „Seljo“ pod vodstvom Igora Lučića, tamburaški orkestar RKUD „Proleter“ pod vodstvom Vedrana Čička, te orkestar Fondacija Sevdah pod vodstvom Damira Galijaševića.

U publici su bili i mnogobrojni pjevači narodne muzike poput Subhije Šehović, Ljubice Berak, Hamida Ragibovića Beska, Slobodana Lalića…
Voditelji programa su bili Enisa Hajdarević Šojko i Enver Šadinlija.

Bato Šišić

The post (VIDEO) “Crna Kutija” NA KONCERTU U ČAST ZORE DUBLJEVIĆ: Jedina mi je tuga što teško bolesni suprug leži u bolnici appeared first on Crna Kutija.

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci