DRUŠTVO

UN: Širenje bolesti i glad neizbježni u Gazi


U komentarima za medije nakon brifinga za zemlje članice UN-a, Turk je rekao da je trajni mir nemoguć bez prestanka dugogodišnjih kršenja ljudskih prava

Visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk rekao je u četvrtak da izbijanje bolesti i gladi se čini “neizbježnim” u Gazi nakon višesedmičnih izraelskih napada na palestinsku enklavu.

Govoreći na neslužbenom brifingu za države u Ujedinjenim narodima u Ženevi nakon posjete Bliskom istoku, Volker Turk je rekao da bi iscrpljivanje goriva imalo ‘katastrofalan’ efekat na cijelu Gazu. To bi dovelo do kolapsa kanalizacijskih sistema, zdravstvene zaštite i dovelo do kraja oskudne humanitarne pomoći koja se isporučuje.

-Masovno izbijanje zaraznih bolesti i gladi čini se neizbježnim – rekao je Turk, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, javlja Reuters.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na “zabrinjavajuće trendove” u širenju bolesti u Gazi, rekavši da je u enklavi bio neuobičajeno velik broj slučajeva dijareje, gdje su bombardovanja i kopnene operacije poremetile zdravstveni sistem, pristup čistoj vodi i veliki broj ljudi je pripmoran da se sakrije u skloništa.

U komentarima za medije nakon brifinga za zemlje članice UN-a, Turk je rekao da je trajni mir nemoguć bez prestanka dugogodišnjih kršenja ljudskih prava.

-Upozorenja mog ureda i drugih o kršenjima ljudskih prava tokom mnogih godina ignorisana su, ne samo u Izraelu i na okupiranom palestinskom teritoriju, već i od strane država s utjecajem na strane u ovoj krizi – rekao je.

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci