DRUŠTVO

“U BiH minimalac ne može biti 1050 KM, ovo je njegov maksimum”


On je upozorio da će se u slučaju implementacije najniže plate od 1.050 KM doći u situaciju da će mnogi poslodavci zatvoriti radna mjesta

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su na sastanku sa premijerom RS Radovanom Viškovićem u Banjaluci ukazali da privreda Bosne i Hercegovine generalno ne može izdržati realizaciju ideje o minimalcu od 1.050 KM koji su predložile vlade RS i Federacije BiH.

On je novinarima rekao da, prema njihovoj ocjeni, minimalac može da ide do 760 KM.

“Minimalac jeste administrativno 700 KM, međutim on za radnike u privatnom sektoru kroz dodatke minuli rad, topli obrok i prevoz iznosi skoro 950 KM”, naveo je Trivić, prenosi BHRT.

On je rekao da Vlada ima svoje potrebe u smislu borbe sa sivom ekonomijom, nastojeći da kroz najnižu platu proširi oporezivanje u sivoj zoni, ali smatra da nije dobar način da se to radi preko minimalca.

“Vlade u BiH putem zakona i kontrolnih organa treba da sprovode mjere borbe sa sivom ekonomijom, a ne kroz populističku priču”, rekao je Trivić.

On je upozorio da će se u slučaju implementacije najniže plate od 1.050 KM doći u situaciju da će mnogi poslodavci zatvoriti radna mjesta.

“Naravno, dobro je što je premijer RS rekao da priča o najnižoj plati nije završena i da će sve analizirati. I da će u znatnoj mjeri zavisiti od odluke Vlade Federacije BiH radi usklađenosti kada je riječ o najnižoj plati”, rekao je Trivić.

On je rekao da su poslodavci predložili da kroz određene zakonske izmjene i prebacivanja troškova zdravstva dođe do povećanja plata.

“Nadamo se da će vlade RS i FBiH što prije organizovati na ovom planu sastanak sa poslodavcima iz oba entiteta da se postigne zajednička odluka”, rekao je Trivić i dodao da je to potrebno da ne bi bilo štete po privredu u oba entiteta, jer je, kako smatraju, minimalac od 1.050 KM nemoguć.

Sindikati kažu da je ponuda poslodavaca o minimalcu od 760 KM sramotan.

“Ti isti poslodavci dobiju iz budžeta Republike Srpske, znači od naroda, preko 1.200.000.000 KM našeg novca, kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci