DRUŠTVO

Treći Cyber Security Summit potvrdio da je centralni događaj u vezi sa cyber sigurnosti u BiH


Cyber sigurnost značajna je komponenta na putu digitalizacije institucija i preduzeća u BiH

Udruženje „e-Transformacija“, uspješno je organizirala treći po redu Cyber Security Summit koji je u protekla dva dana okupio više od 200 učesnika, predstavnika niza kompanija i institucija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Cyber Security Summit dio je projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke.

Projekat ima za cilj stvoriti povoljno okruženje za mala i srednja preduzeća (MSP) kako bi uspješno provodila digitalizaciju i inovacijske transformacije. Kroz pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama projekat doprinosi ojačavanju digitalnog ekosistema u BiH.

Cyber sigurnost značajna je komponenta na putu digitalizacije institucija i preduzeća u BiH.

Semir Dedić, predsjednik Udruženja „e-Transformacija“ ističe kako je ovogodišnji Cyber Security Summit nadmašio očekivanja organizatora, te ponudio izuzetno kvalitetna predavanja za sve učesnike.

Nakon dvodnevne konferencije usvojeno je 6 zaključaka koji će biti okosnica budućeg rada Udruženja u vezi sa cyber sigurnosti, te će istovremeno zaključci biti dostavljeni svim donosiocima odluka, kako bi se unaprijedilo stanje u ovoj oblasti. Učesnici konferencije usvojili su zaključke da je potrebno:

– Izradi strategija podizanja nivoa cyber security kapaciteta u Bosni i Hercegovini
– aktivnije počne raditi na izradi propisa koji bi regulisali oblast korištenja digitalnih tehnologija i cyber sigurnosti

„Zaista smo zadovoljni ovogodišnjom konferencijom i sigurno je da već sada možemo reći da je BiH dobila centralni događaj posvećen temi cyber sigurnosti, naročito kada je u pitanju poslovni sektor.

Evidentno je da cyber prijetnje postaju sve veće, a prema podacima policijskih agencija koje smo čuli tokom ova dva dana, bilježi se sve veći broj napada, ali i sve veći iznosi štete koja već ima milionske iznose.

Posebno nam je drago što smo imali priliku vidjeti da BiH ima vrhunske stručnjake i kompanije koje mogu odgovoriti izazovima, ali i stručnjake unutar policijskih agencija koji se bore protiv počinitelja ovog kriminala.

Zaključci do kojih smo došli jasan su pokazatelj poslovnoj zajednici, ali i predstavnicima različitih institucija šta i kako treba raditi u budućnosti kako bi se stanje u oblasti cyber sigurnosti maksimalno unaprijedilo“, rekao je Dedić.

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci