VIJESTI

Šokantni detalji sa ročišta Kadriću i Hodoviću: “Kloc i deb*l je trebao biti riješen. Znali smo da se sprema hapšenje”


Dženisu Kadriću, bivšem specijalcu FUP-a i tjelohranitelju Edina Gačanina i Alemu Hodoviću biznismenu iz Sarajeva, danas je održano ročište zbog određivanja jednomjesečnog pritvora.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH.

Imali su SKY i Ana aplikacije, sumnja se da su prali novac, a prilikom pretresa u akciji “Consigliere” su im oduzeti automobili, četiri automatske puške i novac.

Tužilac Sanjin Kulenović na početku ročišta je kazao kako ostaje pri pisanom prijedlogu u kojem su detaljno obrazloženi razlozi iz kojih se traži pritvor, napomenuvšiu da Tužilaštvo odbranama osumnjičenih u ovoj fazi nije dostavilo dokaze, a zbog zaštite istrage, nego samo prijedlog za pritvor, prenosi Faktor.

Kako se moglo čuti iz današnjeg izlaganja tužioca, teza Tužilaštva je da se ovdje radi o organizovanoj kriminalnoj grupi, kojom su rukovodili Dženis Kadrić i Stefan Papić (nedostupan bh. organima, sumnja se da se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima), a čiji su članovi bili sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović, Maja Papić, Alem Hodović i Ferid Memić.

Papić i Kadrić su, kako je to naveo tužilac, djelovali na međunarodnom nivou i bavili se preprodajom velike količine opojnih droga. Nakon što bi na taj način zaradili veliku količinu novca, ostali članovi grupe imali su zadatak da taj novac ubace u legalne tokove.

Tužilac je kazao da je u prijedlogu data detaljna komunikacija iz Sky aplikacije između advokata Ibrišimovića i Stefana Papića, te citirao određene njene dijelove.

Izdvojio je poruku Papića koji govori Ibrišimoviću da nikad ništa legalno u životu nije radio, govore o reakciji Hodovića “kad je prvi put vidio sat kod Ibrišimovića kako je svima samo o tome pričao”, kao i da “treba Hodović ubaciti pare u firmu u roku od par dana”.

Radi se o firmi E. S. TECH d.o.o. Sarajevo, čiji je vlasnik bio Papić, a direktor Alem Hodović, a koja je jučer također bila predmet pretresa.

Tužilac je kazao da u odnosu na obojicu postoji opasnost od bjekstva. Za Hodovića je kazao da ima dvojno državljanstvo – Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje bi mogao pobjeći, dok je, prema riječima tužioca, Kadrić dugo boravio u Dubaiju, te bi mogao iskoristiti veze, naročito s Papićem kako bi pobjegao u Emirate, koji, kako je poznato, ne izručuju osumnjičene drugim državama. To naročito s obzirom na visinu propisanih kazni za djela koja im se stavljaju na teret, kao i činjenice da su drugi osumnjičeni na slobodi.

Također, tužilac smatra da bi mogli ometati istragu, a pred Tužilaštvom je još dosta posla – potrebno je vještačiti oduzete telefone, na osnovu kojih će identifikovati svjedoke i saučesnike, zatim posredstvom međunarodne pravne pomoći saslušati svjedoke koji bi mogli pomoći u istrazi. Naveo je i da je pronađena obimna dokumentacija koju treba analizirati, kao i izvršiti finansijsko vještačenje.

Tužilac je, kada je u pitanju opasnost od ponavljanja krivičnog djela, kazao da treba uzeti u obzir da osumnjičeni raspolažu velikom količinom novca, te da postoji opasnost da će nastaviti s pokušajima da ga “operu”. Kako je kazao, u pretresima objekata koje koristi Dženis Kadrić jučer je pronađeno 36.300 KM i 35.930 eura u gotovom novcu, kao i bankovna kartica na njegovo ime, a da je izjavio da je nezaposlen i srednjeg imovnog stanja.

Kazao je i da je grupom jedno vrijeme rukovodio Papić, da bi kasnije rukovođenje grupom preuzeo Kadrić.

Mirna Avdibegović, koja zastupa osumnjičenog Dženisa Kadrića, kazala je da je Tužilaštvo, umjesto da predloži Sudu da ne dostavi dokaze odbrani, samovoljno o tome donijelo odluku. Također je kazala da, ako već nisu dostavili dokaze, trebali su u prijedlogu ukratko obrazložiti šta je sadržaj tih dokaza. Kazala je da se, između ostalog, navodi zapisnik o ispitivanju osumnjičenog koji danas ovdje nije prisutan, a po kojem je nazvan predmet (Zlatko Ibrišimović, op.a.), kao ni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu koji je MUP KS dostavio Tužilaštvu u oktobru 2022. godine, kao i Sky prepisku uz taj izvještaj.

– Ako je već prošlo godinu i po, na koji bi se to način moglo utjecati na te dokaze sada – pitala je braniteljica.

Navela je da korisnički nalog na Sky aplikaciji označen kao FH5JMM se ni na koji način ne može povezati sa Kadrićem, “već s osobom po kojoj se zove predmet”.

Navela je da nije jasno koji elementi krivičnog djela izviru iz navoda da su u periodu od 2019. do 2021. organizovanom grupom rukovodili Papić i Kadrić, a ne određuje se kada, na kojem području je ko rukovodio bilo kime, nema komunikacija…

– Ime Dženisa Kadrića se spominje na dva-tri mjesta, a sve drugo su radnje drugih osoba – kazala je, te dodala da se ne navodi nijedna radnja iz koje bi se moglo naslutiti od kojeg krivičnog djela potječe taj novac.

Kazala je i da se Tužilaštvo referira na novac koji je pronađen na adresi gdje žive Kadrićevi roditelji i brat, te da je to njihov novac. Dodala je da se radi o objektima gdje on niti boravi, niti ih koristi. Kazala je da je njegova porodica dobrog imovnog stanja, te da će dostaviti dokaze o prijeklu tog novca i čiji je. Isto vrijedi i za oružje koje je pronađeno, a za koje je rekla da nije njegovo vlasništvo, da se radi o legalnom i registrovanom oružju, koje je čuvano na propisan način zaključano u sefu, kao i oduzeto vozilo.

Navela je da je prijedlog obrazložen u odnosu na sva druga lica koja danas nisu u sudnici, te da je on apsolutno proizvoljan i ne navodi se kada je, gdje i na koji način novac stečen.

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci