VIJESTI

Sljedeća generacija BiH lidera nastoji unaprijediti pomirenje


U periodu od 16. do 17. novembra, Ministarstvo vanjskih poslova Austrije bilo je domaćin grupi od trinaest mladih političara i članova civilnog društva iz Bosne i Hercegovine (BiH) i bh. dijaspore u Beču, Austriji, na drugom izdanju Speak Up! inicijative. Ova inicijativa, koju podržavaju Ministarstvo vanjskih poslova SAD i Ministarstvo vanjskih poslova Austrije, pruža priliku da se razgovara o perspektivama pomirenja među raznolikom grupom budućih BiH lidera i istražuje potrebe mlađih generacija u Bosni i Hercegovini. Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg, ministrica pravde Austrije Alma Zadic i grupa poslanika svih austrijskih stranaka uključili su se u dijalog sa mladim bh. predstavnicima i pozdravili njihove napore u unapređenju pomirenja i međusobnog razumijevanja i izgradnje društva zasnovanog na zajedničkim interesima i vrijednostima, bitnim preduvjetima za euroatlantsku budućnost BiH.

Sjedinjene Države su uz Bosnu i Hercegovinu i nastavit će raditi zajedno sa svim saveznicima i partnerima na podršci euroatlantskim integracijama BiH, jačanju demokratskih institucija i suprotstavljanju onima koji potkopavaju državu BiH. Zajedno sa Austrijom, još jednim dobrim prijateljem Zapadnog Balkana i snažnim promotorom evropskih integracija ovog regiona, Sjedinjene Države će nastaviti podržavati mlade lidere iz BiH koji dijele ove ciljeve te pomoći da se čuje njihov glas u regiji.

Sjedinjene Američke Države ostaju postojan prijatelj koji podržava napore Bosne i Hercegovine da izgradi bolju budućnost, ali domaće djelovanje je i dalje ključno. “Sjedinjene Države su uz Bosnu i Hercegovinu i nastavit će raditi sa saveznicima i partnerima, poput Austrije, kako bi podržali sigurnu, prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine u euroatlantskoj zajednici. Velika je vrijednost u angažmanu međunarodne zajednice sa budućom generacijom lidera u Bosni i Hercegovini”, rekao je Escobar. “Naša poruka građanima Bosne i Hercegovine je da je njihova budućnost u EU – naša vrata su vam širom otvorena.

Naš najveći prioritet je podržati proevropske snage u Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. Ne možemo uspjeti bez ideja i inicijative sljedeće generacije i rado ćemo ih dočekati u Austriji po drugi put,” kazao je austrijski ministar vanjskih poslova Schallenberg. Zajedno sa grupom zemalja članica EU koje razmišljaju na isti način, Prijatelja Zapadnog Balkana, Austrija se zalaže za otvaranje pregovora o pristupanju EU do kraja ove godine.

Speak Up! inicijativa predstavlja jedinstvenu priliku da se uspostavi dugoročni dijalog sa budućim političkim liderima Bosne i Hercegovine i dođe do boljeg razumijevanja međusobnih razmišljanja i očekivanja u vezi budućnosti BiH, istaknuo je Escobar, rekavši da ova grupa želi postati most između BiH i njenih partnera radeći na konkretnim rješenjima u njihovoj sferi uticaja.

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci