DRUŠTVO

Šef Delegacije EU u dvodnevnoj posjeti Banjoj Luci


Tokom posjete Banjoj Luci, ambasador Sattler će održati i sastanke sa predstavnicima vlasti Republike Srpske, kao i predstavnicima opozicije

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler će u srijedu i četvrtak, 22. i 23. novembra 2023. godine, boraviti u Banjoj Luci.

Ambasador Sattler će u srijedu 22. novembra prisustvovati konferenciji pod nazivom “Izazovi i budućnost poslovanja #3” u organizaciji Unije poslodavaca RS, a uz finansiranje Evropske unije. Cilj konferencije je identifikacija ključnih ekonomskih i socijalnih izazova koji će doprinijeti izgradnji produktivnog i socijalno pravednog društva.

Nakon toga, ambasador Sattler će otvoriti konferenciju “Civilno društvo i mediji: Kritički glasovi pod pritiskom” u Domu omladine u Banjoj Luci. Na konferenciji će se obratiti i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggeler kao i izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić.

Tokom dva panela koja će uslijediti, predstavnici civilnog društva, eksperti i predstavnici institucija i medija će diskutovati o aktualnim temama vezanim za djelovanje organizacija civilnog društva i nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

U četvrtak, 23. novembra, ambasador Sattler će zvanično otvoriti novu ‘urbanu tržnicu'/mobilna prodajna mjesta u Banjoj Luci na Gradskoj tržnici Nova Varoš. Ovo je jedna od ukupno pet novih ‘urbanih tržnica’ u Banjoj Luci (Lazarevo, Nova Varoš, Borik, Obilićevo i Starčevica) čije opremanje je finansirala Evropska unija u okviru projekta EU4Agri.

Tokom posjete Banjoj Luci, ambasador Sattler će održati i sastanke sa predstavnicima vlasti Republike Srpske, kao i predstavnicima opozicije, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.  

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci