LIFESTYLE

Recept za tijesto koje ne morate mijesiti


savršeno hrskav

Autor: Raport

Jednostavan recept za kvasni hljeb koji ćete ikada napraviti, početnici vole jednostavnost dok poznavaoci hljeba cijene karakteristike rustičnog hljeba – debelu hrskavu koru i mekanu sredinu sa velikim rupama poput kiselog testa!

Evo zašto je tako jednostavno:

  • Bez miješanja, bez miksera
  • 3 minuta aktivnog napora – čak nećete ni umazati ruke
  • Holandska rerna (ili lonac) je idealna, ali nije neophodna
  • Izuzetno jednostavno tijesto, sa vremenom dizanja od 2 sata do 3 dana (da, zaista, birate šta vam odgovara)
  • Jednostavno, ali bez kompromisa po pitanju kvaliteta hljeba

Ono što vam je potrebno za ovaj recept za domaći hljeb:

Evo šta vam je potrebno za pripremu domaćeg hljeba od nule – kvasac, brašno, so i voda. Da, zaista, to je sve!

Sastojci

  • 3 šolje (450 g) brašna, hljebnog ili običnog
  • 2 kašičice suhog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1,5 šolje (375 ml) veoma tople vode iz česme, ne ključale ili jako vruće

Priprema

Pomiješajte brašno, so i kvasac, zatim dodajte toplu vodu i promiješajte. „Tijesto“ će biti veoma vlažno i ljepljivo, ne može da se mijesi – to je ono što želite!

Pokrijte providnom folijom i stavite na toplo mjesto (25 – 30°C) tokom 2 sata. Tijesto će se povećati duplo ili više, površina će postati pjenušava, a tijesto će biti treperavo, kao žele.

Kada tijesto naraste, možete ga odmah peći. Ili, za bolji ukus, stavite u frižider najmanje 8 sati, do 3 dana. Što više vremena bolji je okus.

Najlakše je ako tijesto zamijesite uvečer, preko noći ga ostavite u frižideru i ujutro ispečete svjež hljeb.

Možete hljeb peći normalno u rerni ili u loncu.

Ugrijte rernu i lonac

30 minuta prije nego što tijesto naraste, ili dok se tijesto iz frižidera zagrijava na sobnu temperaturu, stavite lonac u rernu da se ugrije na 230°C.

Vruća rerna + vruć lonac = podsticaj za dizanje hljeba!

Izvadite tijesto iz posude na brašnjavu radnu površinu. Bit će mokro i ljepljivo, i to je tačno ono što želite – jer ga nećemo mijesiti! Zapravo, nećete ga ni dodirnuti rukom.

Tehnika rukovanja i oblikovanja testa osmišljena je tako da se minimizira dodavanje brašna. Manje brašna = vlažnije tijesto = veće vazdušne rupe, pahuljastiji hljeb i vlažniji.

Koristite špatulu ili nož za torte da biste presavili strane tako da grubo liči na okruglu ploču.

Nemojte se previše brinuti o oblikovanju – deformisat ćete ga u sljedećem koraku!! Ovaj korak je uglavnom da smanjite nadutost testa.

Stavite veliki komad papira za pečenje pored tijesta, a zatim ga okrenite naopako na papir pomoću špatule tako da su šavovi iz prethodnog koraka okrenuti nadolje, a glatka strana prema gore.

Gurnite tijesto prema sredini, zatim ga kratko oblikujte u okruglu ili blago ovalnu formu.

Nemojte se previše brinuti o urednom obliku – ovaj hljeb treba da bude rustičan! Osim toga, nesavršen oblik = impresivnije hrskave ivice

Da li znate zbog čega u restoranima uvijek prvo iznose hljeb? Razlog je čista manipulacija

30 minuta sa poklopcem (ovo stvara efekat pare, omogućavajući hljebu da naraste dok se peče prije nego što se korica stvrdne), a zatim 12 minuta bez poklopca kako bi se korica zapekla i postala hrskava. Površina će se raspucati – i to želite, za dodatne hrskave ivice!

Ohladite 10 minuta prije rezanja. Ovo je važno – da biste omogućili sredini za završi pečenje, ako ga siječete prerano sredina će biti gnjecava.

Sve što radite sa hljebom koji kupujete, možete raditi i sa ovim hljebom. Zaista ima strukturu pekarskog hljeba, pa nema ograničenja!


hljebrecepti

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci