VIJESTI

Policajca MUP-u KS zovu “Pancirko” jer je kupio pancir kako bi sebe zaštitio na radnom mjestu


Sarajevski policajci rade bez zaštite dok skupo plaćeni panciri skupljaju prašinu u skladištu. To je posljedica javne nabavke, vrijedne 861 hiljadu KM u kojoj ni Uprava policije ni dobavljač nisu dobro uradili posao.

Piše: Adna Zilić (CIN)

“Znam kolegu, zovu ga Pancirko zbog toga. Momak je kupio pancir, jednostavno da bi sebe zaštitio. Ali, ti neki takvi što su po komisijama i tenderima, oni su ga nazvali Pancirko i on je ostao Pancirko u raji. Sprdaju se”, kaže za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) sarajevski policajac koji na intervencije izlazi bez zaštitne opreme, izlažući se mecima i ubodima. Policajci su godinama bez valjane zaštite i 2019. se činilo da će vrijeme nesigurnosti završiti nabavkom novih balističkih prsluka.

Izabrani dobavljači − tešanjski “Danial’S” i “Koteks” – su na zahtjev sarajevske Uprave dorađivali i mijenjali pancire jer nisu prolazili tzv. “vizuelni test”. Nakon dvije godine su dobili zeleno svjetlo za korištenje, ali su ih policajci odbili nositi jer ne pružaju potrebnu zaštitu pa su panciri završili u magacinu, skupljajući prašinu.

Plativši ih više nego što su u to vrijeme koštali na tržištu, Uprava je preuzela prepravljane pancire iako ih prije toga nije adekvatno provjerila. Za 369 pancira je izdvojeno 861.301 KM iz budžeta.

“Igre bez granice… Osamsto hiljada, panciri, đavli, klinci, palci, a mi, mali šarafi u velikom državnom aparatu, se pitamo ko je sljedeći. (…) To je ruski rulet”, kaže sarajevski policajac za CIN.
Panciri nisu prošli test

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) je u martu 2019. godine objavila otvoreni poziv za nabavku 369 pancira za pripadnike Sektora za policijsku podršku i vodove za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u policijskim upravama. Riječ je o posebnim prslucima koji se izrađuju po strogim standardima i štite od uboda hladnim oružjem i municije vatrenog oružja.

Devet mjeseci kasnije je tadašnji komesar Nusret Selimović potpisao ugovor sa konzorcijem firmi “Danial’S” i “Koteks” iz Tešnja, a u junu 2020. panciri su isporučeni Upravi policije.

Tada su počeli problemi. Uprava je uzela dva pancira: jedan je poslala na testiranje pucanjem i ubodom u NTS laboratorij u Kanzasu, a drugi na vizuelni pregled u sarajevski “Euroinspekt”. Pancir je prošao američki test, ali ne i domaću kontrolu: “Euroinspekt” je zaključio da pancir ne izgleda kako je traženo tenderom jer su džep i čičak-trake pogrešno našiveni, nema odgovarajući okovratnik niti mogućnost preklapanja bočnih produžetaka. Iz “Euroinspekta” nisu htjeli govoriti o ovome.

Nedostatke je konstatovala i petočlana Komisija za vizuelni pregled Uprave policije pa je komesar Selimović zatražio popravke od tešanjskih firmi.

Uprava policije je tokom 2020. godine više puta vraćala pancire na doradu, tvrdeći da takvi ne mogu zaštititi sve vitalne dijelove tijela policajaca. Komesar Selimović je odbijao platiti ugovoreni iznos, navodeći da su tri analize pokazale da panciri nisu odgovarajući.

“Pa, neću ti isplatiti nešto… Ja ti tražim pepeljaru, a ti mi isporučuješ šoljicu i još mi prijetiš tužbom što ti nisam platio”, rekao je ranije Selimović.

Stručnjaci sa kojima su razgovarali novinari CIN-a kažu da se na ovakvu robu ne bi smjelo našivati, došivati i zavarivati, a baš to je dobavljač radio na ovim pancirima i zbog toga neprobojni materijal nije popunjavao cijeli prsluk.

“Kad se predaje serija, nema dorada. (…) Kod sistema gdje važi kriterijum sigurnosna i funkcionalna pouzdanost, gdje čovječiji život može biti ugrožen, pada ili prolazi serija”, ističe stručnjak za balistiku i profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Berko Zečević. Dodaje da u tenderu nije naveden standard i nivo zaštite za ubod koji se traži od ponuđača: “Ako ne spomenete standard, onda kriterijum za provjeru kvaliteta prsluka ne postoji“.

Tokom pregovora sa Upravom konzorcij je priznavao propuste i pravio prepravke po njenim zahtjevima, a troškove su sami pokrivali. No, njihov predstavnik i vlasnik firme “Danial’S” Haris Sejdić tvrdi da su panciri bili urađeni u skladu sa tenderom te da su izmjene radili kako bi Uprava platila robu.

“Mi smo natjerani u tu fazu popravke da dobijemo svojih 860.000”, kaže uposlenik firme “Danial’S” Hamza Hotić.

No, iz naknadnih zahtjeva Uprave policije se vidi da panciri ipak nisu bili urađeni u skladu sa traženim, što dobavljač pravda nedovoljno precizno navedenim zahtjevima u tenderu.

Na etiketama pancira koje su tešanjske firme isporučile 2020. godine je pisalo “VGTec Limited za Danial’S”, iako o saradnji sa ovom firmom nije bilo ni riječi u ugovoru.

Direktor Sejdić kaže da je britanska firma izradila prsluke jer je on procijenio da je tako najsigurnije “s obzirom da imaju više iskustva”. Konzorcij je kasnije dorađivao prsluke. Tvrdi da se ne radi o podugovaranju jer nije riječ o preprodaji komplet proizvoda.

Damjan Ožegović iz TIBiH kaže da, prema zakonu, bilo koje ustupanje dijela i cijelog ugovora jeste podugovaranje, a iz Agencije za javne nabavke BiH dodaju da ponuđač ne može sklapati podugovore bez prethodno pisanog odobrenja naručioca posla.

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci