LIFESTYLE

Pet trikova uz koje ćete svaki put napraviti najkremastiji pire krompir


Pire krompir jedan je od najpopularnijih priloga na ovim prostorima. Jede se uz sve – uz sarmu, punjene paprike, ćufte, faširane šnicle, gulaše – i jednostavno nam nikada ne može dosaditi.

Najviše ga volimo jesti uz ova, ali i mnoga druga zimska jela, pa je sada idealno vrijeme za prisjetiti se nekih trikova uz koje će pire svaki put ispasti savršeno. Ako i vi obožavate ovaj prilog i često ga pravite, evo nekoliko savjeta kako svaki put napraviti najfiniji i najkremastiji pire krompir.

Obratite pažnju na vrstu krompira

Za pire krompir najbolji je “brašnasti” krompir s visokim udjelom škroba jer se takav krompir posebno dobro razgrađuje tokom procesa kuhanja na mrvičaste komadiće koji kasnije pomažu pire krompiru da dobije tu pahuljastu konzistenciju.

Nemojte ga narezati na sitno

Ako prije kuhanja krompir narežete na sitno, mogao bi upiti previše vode i samim time izgubiti na okusu. Veće krompire najbolje je prepoloviti ili narezati na četvrtine i malo duže ih kuhati. A ako krompir ogulite tek nakon kuhanja, pire će biti još ukusniji.

Započnite hladnom vodom

Ako krompir stavite u kipuću vodu, neće se ravnomjerno skuhati pa se izvana možda raspadne i bude mekan, ali iznutra će i dalje biti tvrd. Zato ga stavite u lonac s hladnom vodom i zagrijte ga na vatri srednje jačine kako bi se ravnomjerno skuhao.

Nikako ga nemojte blendati

Mnogi će pretpostaviti da je najbrži način pripreme pire krompira taj da kuhane krompire jednostavno stave u blender – pogrešno. Naime, ako se hrana koja je vrlo škrobna, poput krompira, previše obradi, molekule škroba se uništavaju i ono što ostaje je ljepljiva pasta. Dakle, zaboravite na blender i upotrijebite snagu svojih ruku kako biste dobili najkremastiji pire.

Nemojte koristiti hladno mlijeko

Nikako nemojte dodati hladno mlijeko u pire – mlijeko treba biti barem sobne temperature ili zagrijano prije nego što ga dodate u krompir. To omogućuje krompiru da lakše upije mlijeko, a samim time i da pire bude kremastiji. Ako se smjesa prebrzo ohladi od hladnog mlijeka, može postati vrlo ljepljiva.


pire krompirreceptsavjeti

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci