LIFESTYLE

Ova se djevojka otrovala dok je spavala zbog predmeta kojeg svi imamo u kući


Emy Moore je svojim pratiocima objasnila šta joj se dogodilo na svom TikToku. “Nikada više neću kupiti mirisnu svijeću jer sam traumatizirana”, rekao je Moore.

Svoje mučno iskustvo ispričala je u videu na društvenoj mreži, koji je ove sedmice prikupio više od 830.000 pregleda.

Trovanje svijećama

“Zapalila sam pet svijeća, gorjele su više od 10 sati u mojoj sobi sa zatvorenim vratima cijeli dan. Ugasila sam ih i zaspala zatvorenih vrata te noći”, objasnila je Moore za The Post. Rekla je da se osjećala čudno kada je pokušala malo zatvoriti oči. „Osjećala sam se kao da mi tijelo pada… kao da mi se tijelo raspada“, objasnila je.

Počela je da “gubi osjećaj za sebe” i imala je glasove. Taj osjećaj je uporedila sa pušenjem, misleći na kanabis.

„Glas mi je govorio kao da nešto nije u redu pa sam ustala i grudi su mi bile tako šuplje, a otkucaji srca su mi se samo povećavali“, nastavila je. Zamolila je roditelje da je odvedu u bolnicu. „Probudila sam roditelje i rekla im: ‘Moram u bolnicu. Nešto nije u redu.‘

Kako se Moore u prošlosti borila sa anksioznošću, znala je da je ovaj osjećaj drugačiji. Rekla je da je počela da gubi pamćenje i da nije mogla da govori jer joj se jezik ukočio i utrnuo. Takođe je bila dehidrirana i osjećala se zbunjeno. Imala je zamagljen vid, otežano disanje, bolove u grudima, vrtoglavicu i glavobolje.

@emymoore3

never buying a candle EVER again

♬ original sound – emy moore

Kada je stigla u bolnicu, saznala je da joj je krvni pritisak veoma visok. “Rekla sam doktorima koliko dugo su mi gorjele svijeće, a oni su rekli: ‘Da, moguće je da ste se otrovali ugljen-monoksidom‘.”

Morala primiti kisik

Moore je rekla da je bila na aparatu za kiseonik nekoliko sati dok joj se simptomi ne povuku. “Sada sam dobro. Trebalo je samo da izađem na svež vazduh”, rekla je ona i dodala da je srećna što nije gora situacija.

Sada savjetuje svojim sljedbenicima da svoje zdravlje stave na prvo mjesto: “Nemojte stvari uzimati zdravo za gotovo, samo vodite računa.”

Njeni pratioci nisu mogli da vjeruju da je zapalila pet svijeća odjednom: “Drago mi je da si dobro, ali pet svijeća odjednom?”

“Jedva podnosim miris jedne svijeće, ali pet”, komentirala je druga djevojka.

Mur je za The Post rekao: “Sviđala mi se prijatna atmosfera i želeo sam da stvorim ambijent, ali nisam nameravao da ih ostavim da gore tako dugo.”

Australska istraživačica dr Svetlana Stevanović, profesorica na Univerzitetu Deakin, takođe upozorava na paljenje mirisnih svijeća jer bi one mogle ispuniti vaše domove otrovnim hemikalijama. “Svijeće i svi mirisi koji se emituju – oni su vezani za emisiju isparljivih organskih jedinjenja i sitnih čestica koje ostaju u zraku”, objasnio je Stevanović za lokalni list 7News i dodao da se u procesu sagorijevanja oslobađaju čestice koje idu direktno u naš pluća, piše New York Post.


društvene mrežeinfluencericaKoja je tvoja reakcija?

Povezani Članci