VIJESTI

Olovo posjeti više turista nego u Tuzlu, Zenicu, Bihać…


Zastupnik u Federalnom parlamentu Admir Čavalić objavio je odgovor na zastupničko pitanje o broju posjeta koje su imali gradovi u ovom entitetu u 2023. godini.

Kako je Admir Čavalić objavio na Facebooku, više od 80 posto turističkih posjeta imala su dva kantona u FBiH.

“Danas sam dobio odgovor na zastupničko pitanje u vezi stanja turizma u FBiH. Hvala Federalnom zavodu za statistiku na sveobuhvatnom pregledu. Prošle godine smo imali oko 2,5 miliona noćenja u FBiH. Kada je riječ o turističkim noćenjima (pravi indikator turizma), ovako stoje kantoni:

Dakle, 56,94 posto noćenja je u Kantonu Sarajevo, a 21,38 posto u Hercegovačko-neretvanskom. Gotovo 80 posto federalnog turizma otpada na ova dva kantona. U ostalih 20 posto, prednjače Zeničko-dobojski, Srednjobosanski, Unsko-sanski i konačno Tuzlanski kanton. Ostala četiri kantona čine nekih 2,5 posto noćenja.

Podaci su dosta interesantniji kada se kompariraju gradovi/opštine. Tako Olovo (99.684) ima veći broj evidentiranih turističkih noćenja od Zenice (34.361), Tuzle (71.022), ali i Bihaća (79.581). Ilidža svakako dominira sa 605.544 noćenja – više od Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ova statistika je i više nego potrebna jer je bitno na pravi način razumijeti tokove (federalnog, u ovom slučaju) turizma – kako bi se vršila strateška planiranja, ali svakako i razbijali mitovi o tome da je svako mjesto apriorno turističko”, objavio je Admir Čavalić.

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci