VIJESTI

Dodik želi da se sudski proces protiv njega “prebaci” u Općinski sud u Laktašima


Vidimo da u okviru većine (SNSD – Trojka – HDZ) postoji razmimoilaženje po pitanju sjedišta Suda Bosne i Hercegovine.

Međutim, postoji jedno drugo važno razmimoilaženje, i to je ono na čemu će Demokratska fronta insistirati, a to je nadležnost, kazao je zastupnik DF-a u državnom parlamentu Milan Dunović.

U javnom prostoru postoje različita mišljenja o Zakonu o sudovima, posebno kada je riječ o strankama parlamentarne većine, dok su opozicione stranke pojedinačno artikulisale svoje stavove – rekao je Dunović.

“Postoje intencije političara iz Rs da nadležnost suda bude takva da za krivično djelo koje stanovnik jednog entiteta počini na teritoriji tog entiteta, da državni sud nije za to nadležan. To za nas u DF ne može biti prihvatljivo”, kazao je Dunović za TVSA.

To je nešto o čemu se očitovala Venecijanska komisija koja je rekla da u prijedlogu zakona, nadležnost suda je upitna jer se takve stvari ne mogu raditi.

Ako bi se takav zakon usvojio to bi u praksi značilo da Milorad Dodik ne može odgovarati pred Sudom BiH u trenutnom predmetu nego bi odgovarao na nekom općinskom sudu u Laktašima – rekao je Dunović.

To su stvari koje nas ne vode ka EU koja to neće prihvatiti. Venecijanska komisija je bila vrlo jasna kao što je bila jasna po pitanju Zakona o VSTV-u. Takvim načinom rada nećemo nastaviti EU put koji ionako nema napretka, poručio je.

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci