VIJESTI

Dodik uslovljava dogovor o zakonima koje traži EU odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda BiH – BH PORTAL


Dodik tvrdi da nije sporan evropski put ni realizacija „evropskih zakona” koju su stranke dogovorile na prethodnom sastanku ako se ispune njegovi zahtjevi. Prema Dodikovoj izjavi za RTRS, jedna od tema sastanka bio je i Zakon o Ustavnom sudu BiH

„Ukoliko to možemo da uradimo i ukoliko možemo da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu Bosne i Hercegovine, imamo evropski put”, kaže Dodik.

Bez tog političkog dogovora, kaže Dodik, nema dogovora ni oko Zakona o sudovima BiH, Zakona o pranju novca i sprečavanja terorizma, te Zakona o sukobu interesa, a što traži EU prije odluke o otvaranju pristupnih pregovora.

Strane sudije u Ustavnom sudu samo je jedna tema oko koje se razilaze političari iz RS-a i Federacije BiH.

Ustavni sud BiH čini devet sudija – šest sudija biraju entiteti, a tri predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u konsultaciji sa Predsjedništvom BiH.

Oglašavanje. Pomjerite dalje da nastavite čitati.

EU je znatno smanjila kriterije koje BiH treba ispuniti do marta kada će Evropsko vijeće odlučivati o otvaranju pristupnih pregovora.

Generalna direktorica za Evropu pri Službi EU za vanjske poslove Angelina Eichhorst tokom ovosedmične posjete BiH jasno je naznačila na što se stavlja težište: početak pregovora sa Frontexom, usvajanje Zakona o sukobu interesa, Zakona o sudovima i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

„Martovska sjednica Evropskog vijeća je izuzetno važna za Bosnu i Hercegovinu”, podsjetila je evropska zvaničnica.Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci