VIJESTI

Djeca oboljela od cistične fibroze u FBiH će naredne sedmice dobiti lijek Kaftrio


Nakon višemjesečne borbe djeca oboljela od cistične fibroze u Federaciji BiH naredne sedmice će dobiti prijeko potrebni lijek Kaftrio koji mnogi roditelji nisu mogli priuštiti jer je godišnja terapija u FBiH košta pola miliona maraka.

Predsjednica Udruženja oboljelih od cistične fibroze u FBiH Elvira Muhić nam je kazala da je lijek nakon nekoliko mjeseci čekanja konačno stigao te da je Vlada FBiH raspodjelom sredstava obezbijedila sredstva za lijek u naredna tri mjeseca.

“Nakon završetka tenderskih procedura, lijek je prošao i carinsku proceduru. Očekujemo da će u kliničke centre stići naredne sedmice i biti propisan pacijentima”, rekla nam je Muhić.

U Federaciji BiH su registrovana 24 djeteta koja boluju od cistične fibroze i četiri punoljetne osobe.

“Upotreba lijeka ne smije prestati i preskakanje terapije je veliki šok za organizam, očekujemo da će finansiranje lijeka biti dio budžeta za 2024. godinu i godinama poslije toga”, rekla nam je Muhić.

Roditelji djece oboljele od cistične fibroze ove godine su u nekoliko navrata protestnim okupljanjem ispred zgrade Vlade FBiH tražili rješavanje finansiranja ovog lijeka koji je neophodan za život njihove djece.

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci