VIJESTI

Digla se frka u GP BiH zbog Glavaša: “Kako je i kada ušao u BiH?”


 

Presuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš posljednji put, legalno je prešao granicu BiH u julu ove godine, nezvanično saznaje ATV. Iz Granične policije na naš upit ne odgovaraju, a ranije su rekli da štite lične podatke. To što ne odgovaraju medijima, ne čudi, jer informacije čeka i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

“Uputili smo zvaničan dopis prema Graničnoj policiji da nas obavijeste da li je gospodin Glavaš ušao u BiH kada je ušao i da li su ispoštovane sve zakonske procedure. Takođe smo tražili sa kojim je isti ušao u BiH. Dopis sam uputio Graničnoj policiji juče i još nisam dobio odgovor”, kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Interesantno je da se Glavaš nedavno na svom Fejsbuku pohvalio da se nalazi u Drinovcima kraj Gruda. U tom slučaju, trebalo bi da reaguje Ministarstvo unutrašnjih poslova drugog entiteta.

“Svima onima za koje Sud BiH izrekne mjeru lišavanja slobode ili Tužilaštvo, ili neke druge institucije koje su ovlašćene da mogu izdati nalog Federalnoj upravi policija, federalna policija će reagovati”, kaže federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

Iz Republike Srpske ne vjeruju Rami Isaku koji priča da bi hapsio Predsjednika Republike Srpske. Boravak Branimira Glavaša u BiH provokacija je za srpske žrtve.

“Institucije BiH moraju da reaguju u ovom slučaju kako bi barem na neki način dale satisfakciju srpskim žrtvama i onim zločinima koji su učinjeni nad Srbima. Predugo se čekalo da on uopšte bude osuđen i sva ova farsa koja je trajala oko njegovog suđenja svih ovih godina kao što je opšte poznato javnosti. Međutim ono što je potrebno je da institucije na nivou BiH reaguju”, rekao je Vuktor Nuždić, direktor Centra za istraživanje rata.

I to hitno da reaguju, kažu stručnjaci za bezbjednost. Istražni organi, kažu, imaju još posla kad je u pitanju Glavaš.

“Ako postoji primjer generala ratnog zločinca koji je čak osuđen od vlastite države što je vrlo rijedak slučaj u Hrvatskoj. Tužilaštvo BiH bi trebalo da uhapsi Branimira Glavaša. I da protiv njega u najmanju ruku otvori predmet koji je zatrpan, a koji mi u Maglaju odlično znamo iz 1991. godine”, kaže stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Glavaš je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od sedam godina zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u predmetima “garaža” i “selotejp”. On je poručio da neće u zatvor.

Koja je tvoja reakcija?

Povezani Članci